Θαλάσσια Οικολογία
και
Αλιευτικά Αποθέματα

Καταγραφή και ανάλυση περιβαλλοντικών δεδομένων

Η άσκηση αυτή έχει ως κύριο στόχο την εξοικείωση με τις τεχνικές αυτόματης καταγραφής παραμέτρων και την επεξεργασία τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια άσκηση που θα επιτρέψει στο φοιτητή να γνωρίσει τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας για τη συλλογή και την επεξεργασία περιβαλλοντικών δεδομένων. Φυσικά η χρήση των αυτόματων και αυτόνομων συστημάτων καταγραφής πληροφορίας (Data Loggers) δεν είναι ούτε νέα ούτε περιορίζεται στα περιβαλλοντικά δεδομένα. Στα εργαστήρια και στους εργασιακούς χώρους καθώς και σε πλήθος εφαρμογών της καθημερινότητας η χρήση τους είναι το ίδιο συχνή, αλλά λόγω της πολυπλοκότητας των περιβαλλοντικών φαινομένων και της δυσκολίας πρόσβασης και παρατήρησης στο πεδίο η σημασία τους είναι αυξημένη.

Η άσκηση επιδιώκει την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των αυτόνομων καταγραφικών συστημάτων και περιλαμβάνει δυο σκέλη: (α) Στο πρώτο σκέλος ο φοιτητής εξοικειώνεται με το λογισμικό επικοινωνίας του καταγραφικού με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, πραγματοποιεί την προετοιμασία και τον προγραμματισμό της λειτουργίας του καταγραφικού (χρονική στιγμή έναρξης, συχνότητα καταγραφής των μετρήσεων), μαθαίνει τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιείται η επιλογή της θέσης όπου τοποθετούνται τα καταγραφικά στο πεδίο, πραγματοποιεί μετρήσεις με το καταγραφικό καθώς και τη μεταφορά της πληροφορίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μετά το τέλος της περιόδου καταγραφής. (β) Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την επεξεργασία των δεδομένων και εστιάζεται κυρίως στην ανάλυση των παραμέτρων με έντονο περιοδικό χαρακτήρα, που είναι κανόνας και όχι εξαίρεση στα φυσικά συστήματα.

Η επιλογή της θερμοκρασίας ώς παραμέτρου για την άσκηση βασίζεται σε τρεις λόγους: 1. Η παράμετρος αυτή έχει μεγάλη οικολογική σημασία 2. Η θερμοκρασία έχει έντονες περιοδικές (ημέρα - νύχτα) αλλά και ατυχηματικού χαρακτήρα μεταβολές 3. Οι αισθητήρες θερμοκρασίας είναι σχετικά απλοί, ανθεκτικοί και φθηνοί.

Κάθε ομάδα (2 άτομα) παραλαμβάνει το καταγραφικό της κατά τη διάρκεια εργαστηρίου που πραγματοποιείται στο Υπολογιστικό Κέντρο του Τμήματος στον 3ο όροφο σε ημερομηνία και ώρα που ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα αυτή. Μετά από μια εξέταση της καλής λειτουργίας του το τοποθετεί σε προεπιλεγμένες θέσεις αφού το προγραμματίσει για την καταγραφή των δεδομένων με συγκεκριμένη συχνότητα (συνήθως ανά 15-20 λεπτά). Μετά από μια περίοδο μιας εβδομάδας τα καταγραφικά συλλέγονται και τα δεδομένα μεταφέρονται σε αρχεία. Η διαδικασία αυτή γίνεται πάλι στο υπολογιστικό κέντρο. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η απεικόνιση των δεδομένων καθώς και η δημιουργία ενός απλού μαθηματικού μοντέλου για την περιγραφή τους. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων αυτών γίνεται και μια πρώτη παρουσίαση και σχολιασμός των δεδομένων διαφόρων ομάδων.

Μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των δεδομένων καθώς και η κατανόηση του μοντέλου περιγραφής των περιοδικών διακυμάνσεων των περιβαλλοντικών παραμέτρων μπορεί να γίνει με τη βοηθεία του προκατασκευασμένου από το εργαστήριο αρχείου Excel OIKO_DataL.xls.

 

Τα αρχεία

OIKO_DataL.xls

Καλό θα είναι να τα τοποθετήσετε σε ένα ξεχωριστό φάκελο (directory) ώστε να μην αναμειχθούν με άλλα αρχεία ή αυτά των μελλοντικών ασκήσεων.



Μονάδα
Θαλάσσιας Οικολογίας
Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Βιολογίας
265 00 Πάτρα
Tel: 2610 996100, 969242
Fax: 2610 996100

Σχετικά με τη σελίδα
Πληροφορίες, προτάσεις και παρατηρήσεις
Κωνσταντίνος
Κουτσικόπουλος
Email: ckoutsi@upatras.gr

Ενδιαφέροντες Σύνδεσμοι
Δίκτυο "Ωκεανός"
Τμήμα Βιολογίας